«

»

jun 20

Hey, mister Community DJ: let’s get the party started!

Wat doe jij eigenlijk?

Ongetwijfeld een van de meestgestelde vragen tijdens een borrel of partij tussen vage bekenden. Stel je eens twee mogelijke antwoorden voor:

1) Ik ben manager, ik geef richting aan een groep mensen en help hen heen om het beste in zich naar boven te halen.

Klinkt als een (sociaal) wenselijk antwoord dat een goede manager ongetwijfeld nog meent ook. Desondanks weet je nou nog niks. En het klinkt nou ook niet bepaald aantrekkelijk.

2) Ik ben DJ: ik creeer een bepaalde sfeer en zorg dat mensen een leuke tijd hebben!

Kijk, dat klinkt als een leuke job, waarmee je veel mensen vrolijk kunt maken!

Eigenlijk zijn beide beroepen nog behoorlijk vergelijkbaar: je geeft leiding aan anderen en pas als je die groep mensen kunt laten doen wat je voor ogen hebt ben je succesvol. Toch is zo’n klein woordje Manager of DJ een wereld van verschil in aanpak en gevoel.

De Community Manager

Een kleine Google/Monsterboard/Twitter search levert al snel tientallen vacatures,blogs en  LinkedIn groepen op rondom Community Manager of Social Media manager of iets dergelijks. Overal wordt om het hardst geroepen dat het een nieuwe, sociale rol is waarin je interactie met ‘je doelgroep’ moet aangaan, zo goed moet kunnen luisteren en ‘meerwaarde’ voor de community moet creëren. Om dan vervolgens te worden sufge**** met een ‘functie-omschrijving’ die vol staat van de nietszeggende bureaucratische handelingen, die toch vooral gericht zijn op het controleren en inperken van andere mensen, dan dat het in het teken staat van enthousiasmeren.

 

De Community DJ

De Community DJ (term niet zelf bedacht, volgens mij opgepikt tijdens #truAmsterdam) is een ander type. Dat is niet iemand die z’n collega’s gaat vertellen hoe ze moeten dansen, maar iemand die een vette deun opzet! Een DJ hoef je niet te vertellen dat hij verstand moet hebben van een platenspelers en db-en. Een DJ weet dat hij een set rustig begint, en afhankelijk hoe de zaal reageert opbouwt naar een hoogtepunt! Een goede DJ gaat geen HeavyMetal draaien op een prinsessenbruiloft. En wat ook nog wel eens wordt vergeten: je zet een beginnend DJ ook niet ineens op het grootste podium.

 

Wat zou nou de functie-omschrijving moeten zijn van de Community DJ?

Takenpakket:

- Sfeermaker in de online community: zorgt dat de community-gangers zich welkom voelen en samen een feestje meemaken.

- Afhankelijk van het type community: spreekt de taal van de community en weet welke muziek wel of niet aanslaat.

- In voorbereiding: stemt met de Crew de opbouw van het podium af.

- Tijdens de set: houdt afstemming met de overige afdelingen Bar, Licht, Security, etc.

- …

Functievereisten:

- Aantoonbare ervaring: heeft eerdere community-sets gedraaid. (stuur ons een demo-tape svp ;-)

- Creert zowel eigen content, maar weet ook de juiste content te vinden bij andere DJ’s. Durft te verrassen met nieuwe content.

- Is op de hoogte van laatste social media-stromingen: zowel de main-stream maar juist ook de underground scene per doelgroep.

- …

Wat vind jij dat de Community DJ moet kunnen? Laat het achter in de comments.

1 comment

2 pings

  1. Watch Kummeli Stories ( 1995 ) Online Download

    I have been fascinated towards the movement fine art. Enjoy your site. Very insightful. You are surely followed by will. Looking forward for more superior info.

  1. Gedeeld: community-dj’s, Klout en anoniem posten | CommunityManagers.nl

    [...] Hey, mister Community DJ: let’s get the party started! via @patrickboonstra Kunnen we de term ‘Communitymanager’ maar beter opheffen? [...]

  2. CMNL | Community Managers Nederland – Gedeeld: community-dj’s, Klout en anoniem posten

    [...] Hey, mister Community DJ: let’s get the party started! via @patrickboonstra Kunnen we de term ‘Communitymanager’ maar beter opheffen? [...]

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>