«

»

dec 08

Je Online profiel is helemaal niet van jou!

We zijn in steeds grotere mate afhankelijk van online netwerken en tools. Zowel in dagelijkse communicatie met anderen, maar ook zeker in je eigen profilering of online aanwezigheid.

Als je email er uit ligt kun je de email-provider aanspreken aangezien deze een leveringsverplichting heeft.

Als Twitter / Facebook / LinkedIn e.d. er uit ligt, of als een van hen besluit de stekker er uit te trekken, heb je als bedrijf of merk een probleem. Niet alleen worden investeringen in online profielen teniet gedaan, maar ook verkeer en verkoop zal voor veel bedrijven een deuk oplopen. En aangezien geen van deze dienstverleners een leveringsverplichting naar jou heeft heb je geen poot om op te staan.

Als je de kleine lettertjes er op na leest vind je zelfs dat jouw online profiel helemaal niet van jou is; maar dat je het in bruikleen hebt van het platform.

Enkele jaren geleden hadden we een run op Domeinnamen; dezelfde run op Profielnamen zie je momenteel op diverse social networks (zie eerder blogpost VanityUrls). Deze Profielnamen / VanityURLs beginnen momenteel al grof geld waard te worden. Twitter-namen zoals @israel en @breakingnews zijn al voor vele €’s verkocht! Wat maar weinig mensen weten is dat handel in domeinnamen door de meeste platformen is verboden, maar vooralsnog wordt gedoogd (BTW: een prima moment om als platform een graantje mee te pikken van deze marktwerking en een paar businessmodellen op orde te krijgen ;-)

Vanmiddag een leuke discussies met o.a. collega’s Maarten, Jeroen en Mark over bovenstaande, maar ook wat er eigenlijk gebeurt met je online profiel als je bijvoorbeeld overlijdt? Is er sprake van Auteursrecht op je profiel? Kun je je profiel overerven (bijvoorbeeld d.m.v. een Donorcodicil?).

Een paar voorspellingen (of in ieder geval overdenkingen mijn kant):

  • Er gaat een ‘gewoonte’recht ontstaan; doordat iemand al jaren zijn profiel heeft op dat platform onstaat een Leveringsverplichting door de leverancier
  • Een Online Profiel (en bijbehorende content) wordt Auteursrechtelijk beschermd; je mag net als muziek hier niet zomaar een kopie van maken of je uitgeven onder de ander z’n naam.
  • Een aantal grote platformen worden zo belangrijk voor de wereldwijde economie dat ze tot bedrijfskritisch worden verklaard (zoals Banken ook zijn bijvoorbeeld). Bij dreiging van omvallen springt de overheid in (de vraag is dan wel: welk land?!)

Is er een Internet-rechten-deskundige in de house?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>